Herkese merhaba. Bilgisayar yeniden başlatma sorunu nedenleri hakkında bilgiler verip bilgisayar kendini yeniden başlatıyor çözümü nedir ? Bu sorunla karşılaşırsanız neler yapmanız gerekir bunlara değineceğiz. Bilgisayarın kendini yeniden başlatması sorunu bir kaç sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu yüzden yeniden başlatma sorunu ile karşılaşırsanız önce hangi sebepten dolayı yeniden başlatıyor bunu bulmamız gerekir. Peki bilgisayar yeniden başlatma sorunu sebepleri nelerdir ?
Bilgisayar kendini yeniden başlatıyor hatası donanımsal ve yazılımsal problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Eğer sizde böyle bir sorunla karşılaşırsanız öncelikle hangi sebeple bu sorunu yaşıyorsunuz onu bulmalısınız. Peki bu sebepler nelerdir hep birlikte inceleyelim.
Bilgisayar Yeniden Başlatma Sorunu Nedenleri
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sorunun iki ana başlıklı nedeni var biri donanımsal sorunlar diğeri yazılımsal sorunlar. Öncelikle bu soruna en çok neden olan donanımsal sorunları inceleyelim. Sonrasında yazılımsal nedenlere göz atacağız.
Donanımsal Sorunlar
Bilgisayarın kendi kendine yeniden başlamasına neden olan donanımsal sorunlar işlemci kaynaklı, power yani güç kaynağında oluşan sorunlar ve en sık rastlanan ram ve anakart problemleri olarak karşınıza çıkar.
İşlemci Kaynaklı Problemler
Bu problem genelde bilgisayarınızı yoğun bir şekilde bilgisayarı yoracak programlar oyunlar çalıştırırken meydana gelebilir. İşlemci ısınmasından dolayı bilgisayar kendini yeniden başlatır. İşlemci sıcaklığı 90 derecenin üzerine çıktığı zaman otomatik olarak yeniden başlatır. Peki bu soruna nasıl çözüm üretebilirsiniz ?
- Bilgisayarınızın içini temizlemek ve işlemci fanı ile diğer fanları tozlardan arındırmak. Fanı çıkardığınız zaman fan ile işlemci arasında yer alan termal macunu yenilemek. Termal macunu yenilerken kaliteli macun seçmenizi tavsiye ederim. Ucuz macun kullanımları bu sorunu çözmeyecektir.
- Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız ek soğutucu tercih edebilirsiniz. Bu ürüne laptop soğutucu stand araması ile ulaşabilirsiniz. Dilerseniz canlı destek kısmında ve ya destek talebi bölümünden bizlere yazarak da temin edebilirsiniz.
- İşlemci soğutma fanını daha iyi bir fanla değiştirerek ya da ek bir fan takarak bu soruna çözüm üretebilirsiniz.
Ana Kart ve Ram Kaynaklı Sorunlar
Bilgisayar kendini yeniden başlatıyor sorunları en çok anakart ve ram kaynaklı sorunlardan meydana geliyor diyebiliriz. Bu sorunlarda yapmanız gereken eğer bilgisayarınıza ram takviyesi yaptıysanız öncelikle mhz uyumluluk kontrolü yapmanız gerekmekte. Önceden böyle bir sorun yoktu yeni ram aldım bu sorunla karşılaştım diyorsanız yeni aldığını rami çıkartarak tekrar deneyin. Eğer sorun devam etmiyorsa yeni aldığınız ram ile anakart mhz hız uyumsuzluğu vardır. Bu yüzden yeni ram almadan önce bios ayarlarından anakart mhz uyumluluğunu kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Eğer ram almadıysanız bilgisayarınızda iki adet ram bulunuyorsa ramleri teker teker deneyin. Bir ram de yapıp diğer ramde bu sorunu yapmıyorsa sorunla karşılaştığınız ram arızalanmıştır. Buna yapacak bir şey yok yeni bir ram almanızı tavsiye ederiz. Yine bizlere ulaşarak yeni ram temin edebilirsiniz.
Anakart da oluşan teknik sorunlarda bilgisayarınızın kendi kendine yeniden başlamasına neden olabilir. Bu sorunu anlamak için aynı model anakart ya da size en yakın bilgisayar tamircisi yerine giderek çözüm üretebilirsiniz. Konu hakkında destek kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Power Güç Kaynağı Sorunları
Bilgisayarınızın kasasının enerji kaynağı olan powe supply kaynaklı sorunlarda bilgisayarın kendi kendine yeniden başlamasına neden olabilir. Power kaynaklı yeniden başlatmalar genellikle yetersiz güç problemi ile meydana gelir. Bu sorun genellikle toplama bilgisayarlarda görülür. Sorunun güç kaynağından olup olmadığını anlamak için güç kaynağı modeliniz ile kasanızda bulunan donanımların uyumluluk kontrolünü yapmanız gerekmekte.
Yazılımsal Sorunlar
Bilgisayar kendini yeniden başlatıyor sorunu genel olarak donanımsal sebeplerden meydana geliyor olsa da bazen kullandığınız yazılımlarda buna neden oluyor olabilir. Bu sorunu yaşamaya başladınız donanımları kontrol ettiniz fakat sorun hala devam ediyorsa bilgisayarınıza yüklediğiniz yazılımlara göz atmanız gerekmekte. Kullandığınız windows yazılımı lisanssız ise lisans almanızı tavsiye ederim.
Bilgisayarınıza yüklediğiniz programlar aracılığı ile bulaşan virüslerde buna neden olabilir bu yüzden lisanslı bir virüs programı ya da windows defender kullanmanızı tavsiye ederim. Bilgisayarınızda kullandığınız crakli yani aslında ücretli olan fakat internette kırılmış ücretsiz olarak dağıtılan programların çoğu virüslü olarak dağıtılıyor bu yüzden virüs programı kullanmanızı tavsiye ederim. Virüs programını da kırılmış olarak kullanan arkadaşlar var onlara bir şey diyemiyoruz 🙂
Bilgisayarınızda sürücü driverlarını güncelleyin. Bu sorun bilgisayarınızda bulunan donanımların driverlarının düzgün çalışmaması kaynaklı da olabilir. Bu yüzden driver güncellemelerini de mutlaka kontrol edin. Bu durumu anlamak için bilgisayarınızı güvenli mod ile başlatarak yeniden başlatıp başlatmamasını kontrol edebilirsiniz. Başlatmıyor ise driver güncellemesi yapmanız gerekmektedir.
Bilgisayar Tamircisi Canlı Destek ve Destek Talebi
Dilerseniz bilgisayar teknik destek sayfasından uzmanlarımıza sorularınızı iletebilirsiniz. Uzmanlarımız sorularınıza en kısa sürede dönüş yapmaktadır. Bilgisayar Tamircisi olarak sizlerin sorunlarına en kısa sürede çözüm üretmek için çalışmaktayız. Eğer teknik destek ihtiyacınız olursa Ankara bilgisayar tamircisi sizlerin hizmetinde. Dilerseniz linke tıklayarak iletişim bilgileri ile uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Harddisk tamiri nasıl yapılır adlı konumuzu okumak için bağlantıya tıklayın.
Bir yanıt yazın